MANIFEST: DIA INTERNACIONAL PER L’ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA ENVERS LES DONES 25 NOVEMBRE 2020

En la Declaració sobre l’Eliminació de la Violència contra la Dona, en 1993, Nacions Unides la definia com “tot acte de violència basat en la pertinença al sexe femení que tingui o pugui tenir com a resultat un mal o sofriment físic, sexual o psicològic per a la dona, així com les amenaces de tals actes, la coacció o la privació arbitrària de la llibertat, tant si es produeixen en la vida pública com en la vida privada”.

 

Sens dubte, la violència contra les dones és l’expressió més dramàtica de la desigualtat de gènere en el món i, des de 1995, en la Quarta Conferència Mundial sobre la Dona celebrada a Pequín, és considerada com un dels principals temes de preocupació mundial que tant la normativa internacional com europea i estatal han anat incorporant.

 

Les violències contra les dones són també una amenaça per a la salut pública mundial i, en condicions d’emergència com l’actual pandèmia COVID-19, tendeixen a augmentar. Davant tals circumstàncies, les universitats han de posar èmfasis a fer visible la persistència de les violències i pal·liar el seu impacte.

Com en qualsevol altre àmbit de la nostra societat, en les universitats també es viuen diferents formes de violència i discriminació basades en les relacions asimètriques de poder entre dones i homes, podent ser aules i campus escenaris de conductes sexistes i violències sexuals. Es tracta, sens dubte, d’un problema per als governs universitaris que, davant la falta de denúncies formalitzades, pot fàcilment percebre’s com una cosa puntual, fortuït o esporàdic, la qual cosa invisibilitza, o almenys minimitza el fenomen.

La dificultat d’arribar a tota la comunitat universitària perquè conegui el posicionament contra les violències masclistes dels òrgans de govern universitaris, el desconeixement de les estructures de suport amb què pot comptar la persona que sofreix una agressió masclista, la normalització de les conductes sexistes, el sentiment de culpa i la por de denunciar de les víctimes, la falta de mentores o acompanyants, procediments d’excessiva complexitat, l’hostilitat de l’agressor i el seu entorn i els efectes perversos que la denúncia pot implicar en la carrera professional o acadèmica, són algunes de les causes de la invisibilitat d’aquesta mena de violències en el si de les universitats.

El compromís ferm i contundent en les declaracions institucionals contra la violència masclista, la formació i sensibilització en la matèria per a tot el personal que treballa en les universitats, especialment la formació específica de les persones que integrin les comissions derivades dels protocols d’actuació davant l’assetjament sexual i per raó de sexe, la difusió i projecció del treball de les Unitats d’Igualtat com a estructures universitàries orientades a lluitar contra les agressions masclistes, els protocols d’actuació enfront de l’assetjament sexual i per raó de sexe senzills i amb procediments àgils i no dissuasius ni *revictimizadores per a qui sofreixi una agressió d’aquesta naturalesa, són instruments essencials per a lluitar contra les violències masclistes dins de les universitats.

Per a això és imprescindible que les universitats disposin de recursos humans i materials suficients i permanents, resultat d’una distribució equitativa i racional dels recursos del Pacte d’Estat (acció vuitena), facilitant amb això la realització d’estudis i informes d’impacte dels diferents indicadors d’assetjament i agressions en el seu àmbit de competència. Les universitats, com a generadores i transmisores de coneixement i valors, han de ser referents en el compromís de fer efectiu el principi d’igualtat i l’erradicació de les violències contra les dones. No donar l’esquena a la realitat és el primer pas. Per a les universitats, contribuir a un món més just, és tant un repte com un deure inexcusable.

Les universitats sotasignades formen part de la Xarxa d’Unitats d’Igualtat de Gènere de les Universitats Espanyoles per a l’Excel·lència Universitària

Universidad de Alcalá
Universidad de Alicante
Universidad de Almería
Universitat Autònoma de Barcelona
Universidad Autónoma de Madrid
Universitat de Barcelona
Universidad de Burgos
Universidad de Cádiz
Universidad de Cantabria
Universidad Carlos III
Universidad de Castilla La Mancha
Universidad Complutense de Madrid
Universidad de Córdoba
Universidade da Coruña
Universidad de Deusto
Universidad de Extremadura
Universitat de Girona
Universidad de Granada
Universidad de Huelva
Universitat de les Illes Balears
Universidad Internacional de Andalucía
Universidad de Jaén
Universitat Jaume I
Universidad de La Laguna
Universidad de La Rioja
Universidad de Las Palmas de Gran Canaria
Universidad de León
Universitat de Lleida
Universidad Miguel Hernández
Universidad de Málaga
Universidad de Murcia
Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED)
Universitat Oberta de Catalunya
Universidad de Oviedo
Universidad Pablo de Olavide
Universidad del País Vasco/ Euskal
Herriko Unibertsitatea
Universitat Politècnica de Catalunya

Universidad Politécnica de Cartagena
Universidad Politécnica de Madrid
Universitat Politècnica de València
Universitat Pompeu Fabra
Universidad Pública de Navarra
Universidad Rey Juan Carlos
Universitat Rovira i Virgili
Universidad de Salamanca
Universidade de Santiago de Compostela
Universidad de Sevilla
Universitat de València
Universidad de Valladolid
Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya
Universidade de Vigo
Universidad de Zaragoza

Descàrrega el Manifest aquí

Manifest redactat i publicat per Xarxa d’Unitats d’Igualtat de Gènere per a l’Excel·lència Universitària (RUIGEU) el 20 de novembre 2020 per a RUIGEU

Font original: RUIGEU

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *