L’ONU reconeix oficialment les propietats medicinals del cànnabis

La iniciativa segueix la recomanació de l’OMS i ha tirat endavant amb els vots a favor de la Unió Europea i diversos països del continent americà. La decisió no despenalitza l’ús recreatiu

L’ONU ha aprovat aquest dimecres un dels majors canvis en política de drogues de les últimes dècades en reconèixer les propietats medicinals del cànnabis i eliminar aquesta planta de la classificació dels estupefaents més perillosos, encara que el seu consum amb finalitats recreatius segueix prohibit.

L’ONU ha aprovat aquest dimecres un dels majors canvis en política de drogues de les últimes dècades en reconèixer les propietats medicinals del cànnabis i eliminar aquesta planta de la classificació dels estupefaents més perillosos, encara que el seu consum amb finalitats recreatius segueix prohibit.

La majoria simple dels 53 Estats de la Comissió d’Estupefaents –l’òrgan Executiu de l’ONU en polítiques de drogues– ha decidit retirar el cànnabis i la seva resina de la Llista IV de la Convenció sobre drogues de 1961.

En aquest conveni, el cànnabis estava fins ara classificat en les llistes I i IV, aquesta última reservada a les drogues més perilloses i baix control més estricte, com l’heroïna, i a les quals s’atorga escàs valor mèdic.

El consum amb finalitats recreatius seguirà prohibit en la normativa internacional en continuar en la Llista I al costat de substàncies sota control però amb propietats terapèutiques, com la morfina.

Tots els Estats de la Unió Europea (UE), amb excepció d’Hongria, i nombrosos d’Amèrica han sumat una majoria simple de vint-i-set vots per a aprovar el canvi, mentre que gran part dels països d’Àsia i Àfrica s’ha oposat, amb notables excepcions com l’Índia o el Marroc. En total, vint-i-cinc vots en contra i una abstenció, Ucraïna.

Un canvi de facilitarà la recerca

Aquest canvi facilitarà la recerca amb cànnabis, que compta amb principis actius que han mostrat resultats prometedors en el tractament davant alguns efectes del *parkinson, l’esclerosi, l’epilèpsia, el dolor crònic o fins i tot el càncer.

Fins ara, la recerca mèdica amb cànnabis era possible de manera limitada, ja que la inclusió en la Llista IV actuava com a fre degut a les restriccions i la inseguretat jurídica pels diferents criteris aplicats en cada país.

Al voltant de cinquanta països han posat en marxa programes de cànnabis medicinal i aquesta decisió de Nacions Unides impulsarà aquest tipus de polítiques, així com una major recerca sobre les propietats curatives de la planta.

“Això donarà un nou impuls al cànnabis medicinal. I en aquells països que segueixen de prop o fins i tot adopten automàticament la posició de l’ONU en la seva legislació nacional és probable que condueixi a un major accés al cànnabis per a la recerca”, ha explicat a EFE Martin *Jelsma, analista del laboratori d’idees *Transnational *Institute.

l’Argentina, afegeix l’expert, és un bon exemple, ja que va decidir al novembre legalitzar el *autocultivo de marihuana per a ús medicinal i permetre la venda dels seus derivats amb finalitats terapèutics, emparant-se en la recomanació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que ha estat ara oficialment adoptada.

El valor de les accions d’algunes empreses internacionals relacionades amb el cànnabis medicinal ja havia experimentat una gran pujada dies abans de la votació.

“Descolonitzar” les polítiques de drogues

La votació s’ha produït gairebé dos anys després d’un dictamen de l’OMS que reconeixia la utilitat mèdica del cànnabis i recomanava la seva retirada de la Llista IV i mantenir-lo en la I.

La recomanació adoptada ara es basava en el primer estudi crític de l’OMS sobre cànnabis, la droga més popular del món, amb uns 200 milions de consumidors, segons estimacions de l’ONU.

L’OMS és la responsable de valorar científicament per a la comissió tant les possibles propietats terapèutiques com el mal que genera l’addicció de drogues sota control internacional.

La classificació del cànnabis s’ha realitzat amb informes dels anys 50 les conclusions científiques dels quals han quedat desfasades i que mostraven “actituds racistes i colonials”, segons *Jelsma, que considera que l’OMS hauria de revisar també les propietats de la fulla de coca.

“Bolívia i l’Argentina podrien sol·licitar conjuntament una revisió crítica (en l’OMS) de la fulla de coca”, ha agregat l’expert sobre aquesta planta, que té una gran importància cultural per als pobles andins.

Divisió internacional

La votació ha estat precedida d’un enorme debat i diversos ajornaments en els últims dos anys a causa de les diferències entre aquells Estats a favor del canvi i els que demandaven mantenir l’statu quo.

Els països de la UE –excepte Hongria– al costat d’uns altres com l’Argentina, el Canadà, Colòmbia, els Estats Units, Mèxic, l’Uruguai i l’Equador han recolzat seguir el criteri científic de l’OMS.

Els Estats que han votat en contra del canvi –liderats per Rússia, la Xina, el Brasil i el Pakistan– consideren que relaxar ara el control del cànnabis envia el missatge equivocat en un moment en el qual alguns països, com el Canadà o l’Uruguai, han legalitzat l’ús recreatiu de la marihuana, violant tractats internacionals. Altres països, com Mèxic, Luxemburg o Israel, tenen iniciatives legals en curs en la mateixa línia.

Els Estats que han votat en contra, oposats a qualsevol canvi, entre els quals també es trobaven Cuba i Veneçuela, consideren que aquesta decisió banalitza el consum de cànnabis i minimitza els danys per a la salut que produeix, com un increment d’uns certs trastorns mentals.

Aquesta divisió mostra un sistema internacional de control de drogues cada vegada més polaritzat i en el qual és molt complicat trobar acords de mínims, encara que siguin basats en criteris científics, sosté Jelsma.

Notícia redactada i publicada per EFE el 2 de desembre 2020 per a ElDiario.es

Font original: ElDiario.es

1 resposta

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *