Els efectes de les 10 drogues més controvertides

  • Jeff Lapoint, doctor expert en emergències i toxicologia, passa revista als efectes i característiques de 10 drogues que gaudeixen d’una reputació més controvertida.

1. Cannabinoides sintètics (Spice, K-2, etc.)

“L’home ha fumat marihuana durant 4.000 anys, la qual cosa suposa una prova en humans en comparació dels 5 anys d’ús de cannabinoides sintètics. No tenim ni idea sobre els efectes a llarg termini i això ens espanta”, comenta Lapoint. L’expert subratlla que els cannabinoides sintètics no són marihuana sintètica, ja que aquestes substàncies químiques són variants del THC, element actiu de marihuana, que són modificades de tal manera que ja no s’assemblen al THC en la seva estructura.

2. 2M2B

El 2M2B (2-metil-2-butanol) s’utilitza en primer lloc com a medicament o solvent de pigments, però es ven en establiments de drogues legals en dosis de 5 o 10 ml. La droga produeix un efecte semblat a l’alcohol, però s’ha fet popular perquè no causa ressaca. “No obstant això, podria ser milers de vegades més potent que l’etanol i causar depressió respiratòria”, adverteix Lapoint.
3. Brom Dragonfly

Aquesta substància potent va ser originalment combinada per l’equip de Dave Nichols per estudiar els receptors de serotonina en el cervell. Lapoint descriu la substància com a “aterridora”, ja que la droga pot constreñir els gots sanguinis i complicar el flux sanguini, mentre que els efectes psicodèlics poden ser molt forts. “El so de tambors es va convertir en veus de nens i ones del mar, el món era un mosaic, els arbres es van dividir en fractals i les parets van desaparèixer”, explica una de les descripcions de l’efecte del Brom Dragonfly.

4: O-Desmetiltramadol

Aquesta substància és un metabòlit actiu del tramadol, un analgèsic venut amb recepta mèdica. “El tramadol afecta als mateixos receptors que els analgèsics narcòtics, però a més impacta en el neurotransmissor de serotonina, com diversos antidepressius. Segons diferents descripcions, el tramadol causa disforia, un molèstia mental i emocional”, explica Lapoint.
5. 2C-P

El 2C-P és un psicodèlic sintètic relacionat amb el 2C-B, que era popular a EUA abans de la seva prohibició en 2001. La droga produeix al·lucinacions visuals que poden durar fins a 16 hores. Lapoint recorda que deu joves van ser hospitalitzats i un va morir després de consumir 2C-P a l’estat de Minessota.
6. Mefedrona

Aquesta droga té una estructura similar a la metamfetamina, però va ser alterada per evitar la seva prohibició. La mefedrona prové de la planta qat que creix a Àfrica Oriental. La droga produeix efectes estimulants i al·lucinogens simultanis, la qual cosa, segons adverteix Lapoint, és una combinació perillosa. “La reacció pot ser violenta o paranoide”, comenta l’expert.
7. 6-APB (Benzo Fury)

El Benzo Fury es va fer popular en el Regne Unit en 2010. Diversos usuaris ho descriuen com “una mescla de MDMA i cocaïna”. El doctor Lapoint diu que no es consumeix molt en EE.UU i cita com a efectes negatius coneguts “la hipotèrmia i atacs”.
8. Sàlvia

En 2010 van aparèixer diversos videos en YouTube que mostraven la reacció de diversos joves al consum de sàlvia, planta relacionada amb la menta. La substància, consumida originalment per xamans, és legal en la majoria dels estats d’EUA. La sàlvia causa efectes de curta durada, sent el seu major perill l’alteració de la percepció, la desorientació i la confusió. No obstant això, l’efecte és diferent al dels al·lucinogens sintètics com el LSD. Diversos animals van passar la prova de la sàlvia en laboratoris sense que la seva salut es veiés ressentida. Lapoint afirma que els efectes de curta durada de la sàlvia la fa menys perillosa que altres drogues d’aquesta llista.
9. Metoxetamina

Aquesta substància és un anàleg químic de la ketamina i el PCP. La metoxetamina es va fer popular a Europa en 2010. Diversos usuaris expliquen que la droga desencadena el desig compulsiu de consumir més dosi. “De sobte vaig sentir dolors en l’estómac amb diarrea i vòmit amb sang. Vaig creure que aquella nit podria ser l’última”, explica un usuari. El doctor Lapoint assenyala que l’abús de la metoxetamina demostra la vulnerabilitat de les lleis. “És un joc dels quals produeixen les substàncies i els que les prohibeixen. Altera la fórmula i tindràs una droga nova amb usuaris que no té ni idea de la seva reacció ni dels efectes a llarg termini”, adverteix l’expert.
10. Kratom

La planta de kratom (Mitragyna speciosa) ha estat utilitzada com a estimulant i analgèsic i és legal en molts països, inclòs EUA. Camperols tailandesos l’han mastegat durant diversos segles i últimament s’ha fet popular en diversos llocs web. Diversos usuaris constaten efectes similars als de baixes dosis d’opiacis sense el risc d’addicció. Lapoint sosté que el kratom ofereix perspectives d’ús mèdic. En teoria, segons l’expert, aquesta planta pot servir de base per un analgèsic amb totes les característiques positives de la codeína, però sense risc de sobredosi. El consum per via oral de kratom causa eufòria suau amb un efecte estimulant semblat al del cafè. No obstant això, les característiques positives del kratom no han frenat els esforços de les autoritats a l’hora de comparar-ho amb drogues més perilloses. “El fet que sigui una fulla tradicionalment mastegada per pobles indígenes dificulta la seva percepció per la comunitat mèdica”, conclou Lapoint.
Font: lasdrogas.info

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *