El 76% de les persones bevedores de risc no percep que pren massa alcohol

  • Un de cada sis espanyols majors de 18 anys consumeix nivells preocupants

El 17,1% dels espanyols majors de 18 anys —un de cada sis, aproximadament— és un consumidor de risc, segons el I Primer Estudi Lundbeck: Percepció i Coneixement de l’Alcoholisme a Espanya, presentat aquest dimecres a Madrid. “Els espanyols estem sempre entre els països que més bevem amb França, Portugal i Itàlia”, ha dit Julio Bobes, president de Socidrogalcohol. “Però tan important o més que les dades és la tendència”, ha afegit Antoni Gual, de la Unitat de Alcohología de l’Hospital Clínic de Barcelona. Gual ha destacat que quan es compara el consum que els enquestats notifiquen (4.250 entrevistes en tota Espanya amb un error del 5%) amb la percepció del risc que ells mateixos tenen hi ha un clar desequilibri: enfront d’aquest 17,1% que —segons el que diu que consumeix— està en risc, solament l’1,3% pensa que la seva ingesta és alta o molt alta. És a dir, el 76% dels quals beuen de més creuen que prenen una quantitat normal d’alcohol.

El càlcul de qui és consumidor de risc es mesura de dues maneres en funció del tipus de bevedor que se sigui: si s’és de diari —el patró mediterrani— o de finalització de setmana —el model anglosaxó que usen els joves, per exemple durant el botelló—. Per a això s’assigna a cada cervesa, va venir o xopet una unitat de beguda, i dues als combinats. Es considera que un home és bevedor de risc si ingereix quatre o més unitats de beguda diàriament, o si pren cinc o més quan ho fa d’una asseguda. En les dones, en general amb menys pes, els límits baixen a dos i quatre, respectivament.

Les dades del treball, que encara no estan analitzats del tot segons ha dit Bobes, mostren altres peculiaritats. Gual ha destacat que un de cada cinc espanyols no beu mai, la qual cosa contradiu la idea que “tothom beu”. “Solament el 23,5% ho fa més de dues vegades per setmana”.

Com més jove, més es beu
Per edats, en general, es beu més com més jove s’és, sent els menors de la mostra, entre 18 i 25 anys, els que més alcohol ingereixen. Per sexe, encara que tendeixen a equiparés, encara són més els homes els que beuen: un 19,6% dels enquestats i un 14,5% de les enquestades es consideren de risc, mentre que hi ha un 16,6% d’abstemis i un 27,8% d’abstèmies. Aquesta tendència és especialment greu perquè fins als 24 anys el cervell està formant-se, i l’alcohol interfereix en aquest procés, ha assenyalat Bobes.

Fins a 64 malalties es relacionen amb la beguda

Al problema de l’escassa percepció de risc s’uneix el de rebot social, ha indicat José Ángel Arbesú, coordinador de l’Àrea de Neurociencias de la Societat Espanyola de Metges d’Atenció Primària (Semergen), qui ha ressaltat que encara un 12,4% dels enquestats creu que l’alcoholisme és un vici, i un altre 33,7%, que és una malaltia que comença per un vici. Aquesta opinió llastra la petició d’ajuda, quan “el primer és tenir consciència que hi ha un problema de salut”. Arbesú ha recordat que l’alcohol es relaciona amb 40.000 morts a l’any a Espanya. “Hi ha fins a 64 malalties vinculades directa o indirectament” amb l’alcohol (hepàtiques, càncers, psiquiàtriques).

Javier Zarco, coordinador del Grup d’Intervenció en Drogues de la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària (Semfyc), ha afirmat que, davant el problema de l’alcoholisme, els metges d’atenció primària estan preparats per atendre-ho. De fet, són els favorits dels enquestats per acudir a buscar ajuda. En segon lloc, ho són les associacions d’alcohòlics i en tercer lloc, els centres d’addiccions. En quart lloc estan els psicòlegs, a gran distància salvo entre els més joves de la mostra. “Cal tenir en compte aquesta dada perquè la disponibilitat de psicòlegs en atenció primària és bastant limitada”, ha assenyalat.

Els especialistes afirmen que, amb aquests i altres dades, faria falta una llei que regulés el consum d’alcohol. Tots els ministres ho intenten, però després ho deixen, ha dit Bobes. Gual ha indicat tres aspectes que una norma hauria de regular: preu, accessibilitat i publicitat. Respecte a aquest últim punt ha donat una dada: “Cada dia la indústria gasta un milió d’euros a promocionar les begudes alcohòliques. No és ètic”.

 

Font: elpais.com

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *