VIH: Europa aprova el primer tractament injectable de llarga durada

*Notícia adaptada per al públic lector del blog En Plenes Facultats

La EMA autoritza comercialitzar Rekambys (Janssen) en combinació amb Vocabria (ViiV Healthcare)

Una injecció pot substituir el tractament oral en pacients amb VIH.

L’Agència Europea del Medicament -EMA, per les seves sigles en anglès- ha autoritzat la comercialització de la combinació de Rekambys (rilpivirina injectable) -de Janssen– i Vocabria (cabotegravir injectable i en comprimits) -de ViiV Healthcare– per al tractament de la infecció pel VIH-1 en adults que estan virològicament suprimits.

Aquesta aprovació implica que per primera vegada les persones que conviuen amb el VIH a Europa podran rebre un tractament injectable de llarga durada que elimina la necessitat de prendre diàriament comprimits orals.

Progressos en els tractaments contra el VIH

“En els 30 últims anys s’han aconseguit grans progressos en el tractament del VIH i en l’actitud de la gent cap al virus. No obstant això, moltes persones infectades pel VIH o que corren el risc de contreure’l continuen sofrint estigmatització i discriminació a causa de la malaltia, la qual cosa sovint els impedeix parlar del tema o buscar un tractament”, indica Giovanni Guaraldi, professor adjunt de Malalties Infeccioses i director de la Clínica Metabòlica del VIH de Mòdena (MHMC), a Itàlia.

“Aquesta pauta de llarga durada podria fer que les persones que conviuen amb VIH ja no necessitin prendre un tractament diari, la qual cosa suposaria mantenir la supressió de la càrrega viral amb injeccions administrades solament 6 o 12 dies a l’any, i així eliminar el que suposa un recordatori diari de la seva malaltia. La meva esperança és que a mesura que els medicaments continuïn millorant, donin lloc a nous avanços significatius, especialment per a les persones que encara sofreixen discriminació a causa de la seva malaltia”.

Antonio Antela, de l’Hospital Clínic Universitari de Santiago de Compostel·la, afirma que “després de la fase oral inicial per a establir la tolerabilitat dels fàrmacs, cabotegravir i rilpivirina injectable podrien reduir el nombre de dies de tractament a l’any de 365 a 12 per al dosatge del règim mensual, o 6 per al dosatge cada dos mesos. Això implica un canvi de paradigma en com podem tractar i manejar aquesta condició. El règim d’acció prolongada de cabotegravir i rilpivirina va ser tan eficaç com la teràpia antiretroviral diària actual a mantenir la supressió virològica en els assajos clínics, generalment va ser ben tolerat i podria modificar l’experiència de tractament per a algunes persones amb VIH amb dificultats amb el tractament antiretroviral oral diari.”

Cal recordar que al març de 2019 José Ramón Arribas, cap de la Unitat d’Infeccioses de l’Hospital Universitari La Paz, en compareixença pública convocada per Janssen, ja va avançar que aquests fàrmacs «suposen un nou enfocament dins de la primera nova generació d’antiretrovirals, amb menys toxicitat. En la següent generació, és possible fins i tot que la injecció pugui ser cada dues, quatre o sis mesos, però el que està molt a la vora és la de cada mes».

Per la seva part (també llavors), el cap de la Unitat de VIH de l’Hospital Clínic de Barcelona, Josep Mallolas, assenyalava que serà una «gran eina» per als pacients amb aquesta malaltia, encara que «no per a tots per la seva situació clínica». «Per a un gran percentatge de pacients serà una gran millora perquè no volen prendre pastilles tots els dies», ha assegurat, puntualitzant que triar-la o no dependrà de l’opinió del pacient.

Estudi Positive Perspectives Wave 2

Per a subratllar la necessitat d’una pauta posològica administrada amb menys freqüència, ViiV Healthcare va dur a terme l’estudi Positive Perspectives Wave 2, el estudi més gros de resultats comunicats per persones que conviuen amb el VIH realitzat fins avui, en el qual es va mostrar que quan es preguntava als participants quines eren les seves aspiracions en matèria de tractament i quines eren les seves actituds cap als medicaments innovadors, el 55% va dir que preferiria una pauta de llarga durada.

A més, el 58% va assenyalar que prendre diàriament medicaments contra el VIH constituïa un recordatori constant de la seva malaltia, mentre que el 38% va declarar que sofria d’ansietat perquè prendre un tractament diari podia augmentar les possibilitats que els altres s’assabentessin que eren VIH-positius.

Deborah WaterhouseCEO de Viiv Healthcare, ha comentat que “en els resultats reportats per pacients dels nostres assajos pivotales, aproximadament 9 de cada 10 persones que havien canviat al règim d’acció prolongada el preferien en lloc del tractament previ en comprimits orals diaris. Estem compromesos amb la recerca i la innovació per a satisfer així les diverses necessitats de la comunitat VIH i no ens detindrem fins a trobar més maneres de tractar i, amb sort algun dia, curar aquesta infecció”.

L’administració conjunta de rilpivirina i cabotegravir injectables està indicada per a adults que estan virològicament suprimits (ARN del VIH‑1 < 50 còpies/ml) en tractament antiretroviral estable, sense evidència actual o prèvia de resistència vírica a, i sense fracàs virològic previ amb, inhibidors de la transcriptasa inversa no anàlegs de nucleòsids (ITINN) i inhibidors de la integrasa (INI).

La combinació de rilpivirina de llarga durada de Janssen i cabotegravir d’acció prolongada de ViiV Healthcare es va desenvolupar conjuntament com a part d’un acord de col·laboració amb ViiV Healthcare.

Administració i posologia de rilpivirina i cabotegravir

La pauta de rilpivirina injectable en combinació amb cabotegravir injectable serà la primera pauta completa de llarga durada administrada una vegada al mes o una vegada cada dos mesos per a les persones amb supressió virològica pel VIH-1. Un professional sanitari administra per separat les injeccions de rilpivirina i de cabotegravir per via intramuscular (IM.) en cada natja en la mateixa cita.

Abans d’iniciar la pauta injectable, els pacients han de prendre rilpivirina i cabotegravir en comprimits orals durant aproximadament un mes (almenys vint-i-vuit dies) per a avaluar la tolerabilitat a aquests medicaments.

Notícia redactada i publicada pel mitjà digital Redacció Mèdica el 21 de desembre 2020

Font original: Redacció Mèdica

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *