Què passa quan barrejas antidepressius amb drogues recreatives?

Consumir drogues recreatives quan estàs prenent antidepressius pot causar-te depressió, ansietat i espasmes musculars.

Poc menys d’una de cada sis persones adultes a Anglaterra pren antidepressius, mentre que una de cada deu admet consumir drogues il·legals. Aquest crossover representa alguns possibles problemes: quan es combinen, els antidepressius i les drogues recreatives tenen els seus propis efectes secundaris i riscos.

Però a pesar que existeixen vincles estrets entre l’ús de drogues, la dependència i la depressió, existeix poca informació sobre el que li succeeix al teu cos quan barrejas aquestes drogues. Així que parlem amb alguns experts per a comprendre millor.

CÀNNABIS

L’impacte de barrejar cànnabis i antidepressius pot dependre dels diferents tipus de totes dues drogues, diu James Giordano, professor de neurologia i bioquímica en el Centre Mèdic de la Universitat de Georgetown a Washington DC. «Si el cànnabis té un valor de THC lleugerament més alt, experimentaràs més excitació, eufòria i, en alguns casos, ansietat», diu.

Tom, de 25 anys, va prendre antidepressius des dels 16 fins als 22 i solia fumar marihuana diàriament. «Quan fumava amb antidepressius, a vegades em posava molt ansiós», diu. «Si fumo ara, quan no els estic prenent, no em dóna ansietat».

Qualsevol baixada de cànnabis també pot prolongar-se si estàs en antidepressius, diu Giordano: “A mesura que el cànnabis comença a desaparèixer, les persones poden experimentar una mica d’agitació, insensibilitat o sentir-se emocionalment esgotades. L’efecte que tenen els antidepressius és que estenen aquesta baixada una mica més».

La principal preocupació de Giordano és barrejar productes de cànnabis amb alt contingut de THC amb una mena d’antidepressius anomenats inhibidors de la monoamino oxidasa (IMAO): “Amb els productes de cànnabis amb alt contingut de THC, és possible que comencis a veure alguns efectes cardiovasculars. Això es deu al fet que els IMAO poden augmentar la disponibilitat de norepinefrina en el nostre sistema, la qual cosa pot provocar respostes cardiovasculars alterades, com a canvis en la pressió arterial, la freqüència cardíaca i el ritme».

MDMA

La MDMA és coneguda per la seva sensació eufòrica, però quan Daura, de 22 anys, va començar a prendre-la mentre prenia inhibidors selectius de la recaptació de serotonina (ISRS), gairebé no sentia res. “Mirava al meu voltant i sentia que tots l’estaven passant millor que jo”, diu. «Jo estava al 10 per cent i els altres al 100 per cent».

Aquesta reacció, o la falta d’ella, és comuna en persones que prenen una dosi estable d’antidepressius, diu Adam Winstock, especialista en medicina d’addiccions i fundador de l’Enquesta Global de Drogues. “Les persones que prenen antidepressius i que porten temps prenent-los presentaran respostes emocionals afeblides en consumir MDMA. La MDMA provoca un major alliberament de serotonina, la qual cosa proporciona aquesta sensació d’eufòria. Però els ISRS regulen els nivells de serotonina, evitant que no sols disminueixin, sinó que també augmentin.

En prendre més MDMA per a tractar d’aconseguir aquest nivell, Winstock diu que els qui prenen ISRS no sols corren el mateix risc de sofrir els mateixos efectes adversos de la MDMA que els altres, sinó que també corren el risc de sofrir la síndrome serotoninérgico. Aquí és on el teu sistema s’inunda de serotonina. Els símptomes inclouen irritabilitat, rigidesa i espasmes musculars, confusió i nàusees, i si no es tracten, poden arribar a ser fatals.

Winstock diu, per tant, que «el consell per a les persones que prenen dosis estables d’antidepressius ha de ser: no prenguin MDMA».

COCAÏNA

Consumir cocaïna, un altre estimulant, mentre prens antidepressius també et posa en risc que el teu cos s’inundi de serotonina. Winstock adverteix que la cocaïna pot soscavar greument els efectes dels antidepressius.

«Sempre penso que els antidepressius són com posar un tap en l’aigüera, perquè estàs tractant d’omplir el teu cervell amb bons químics», diu. «I el que fa la cocaïna és llevar el tap». Si bé encara pots sentir aquesta eufòria a curt termini, la baixada serà «terrible».

Això és el que li va passar a Ben, de 21 anys, que va consumir cocaïna durant una part «particularment baixa» del confinament. «Record que em va donar més ansietat en la baixada», diu. «Però crec que en part va ser perquè em preocupava que, en combinar la coca amb [l’antidepressiu] fluoxetina i alcohol, l’anés a cagar horrible».

ALCOHOL

Quan a Emily, de 22 anys, li van receptar antidepressius per primera vegada als 16, va continuar el seu ritual de borratxeres els caps de setmana. Amb el temps, es va adonar que no era bo per a ella. «L’alcohol em provocava pensaments suïcides», diu. «Tots els meus intents de suïcidi van ser generalment després d’haver estat bevent, o mentre encara estava borratxa».

També és probable que moltes persones que sofreixen de depressió beguin, però «l’alcohol farà que molts antidepressius no actuïn», diu Winstock. Això es deu al fet que l’alcohol altera la capacitat de l’antidepressiu per a canviar el teu desequilibri químic i pot exacerbar el teu estat d’ànim. Per tant, si ja estàs deprimit o ansiós, podries sentir-te pitjor.

La reacció als diferents tipus d’antidepressius dependrà de la droga i la dosi. I, per descomptat, tothom té respostes físiques úniques a les drogues i en barrejar-les.

«Tractem a moltes persones que tenen ‘patologies duals’, quan tenen un problema de salut mental i de drogues», diu Nuno Albuquerque, líder en l’UK Addiction Treatment (UKAT). «La forma en què una persona reacciona a les drogues sempre difereix depenent de la seva situació física i psicològica en el moment del seu ús».

Si estàs prenent antidepressius i desitges obtenir el millor resultat possible, Winstock recomana prendre el teu medicament tots els dies i evitar coses que puguin reduir la seva eficàcia, com les drogues recreatives. “La gent mai hauria de deixar de prendre els seus antidepressius de manera sobtada per a consumir drogues recreatives”, diu.

Notícia publicada el 9 de febrer 2021 per Kate Smith per a VICE UK i traduït per Daniela Silva per a VICE ES

Font original en castellà: VICE ES

Font original en anglès: VICE UK