Nova plataforma EFECTE UNI sobre prevenció, drogues i entorns digitals en l’àmbit universitari

EFECTE UNI agrupa diferents professionals de l’entorn universitari que participen en espais de treball per promoure actuacions en prevenció, drogues i entorns digitals i difondre bones pràctiques.

logoDes d’avui ja es troba actiu un nou espai sobre Universitats al Canal Drogues, EFECTE UNI, on es podrà consultar tota la informació relativa a aquesta iniciativa així com les noves accions i propostes que es vagin desenvolupant.

Les Universitats esdevenen entorns socials on les persones que en formen part s’hi desenvolupen diàriament, i on interactuen factors ambientals, organitzatius i personals que afecten a la salut tant dels que hi treballen com els que hi estudien. Per aquest motiu, és clau incidir en l’àmbit universitari amb mesures que afavoreixin que aquest entorn sigui el més saludable per a tothom.

A Catalunya, fa 20 anys es van iniciar les primeres actuacions en prevenció sobre drogues adreçades a les universitats, en concret a l’alumnat. A través de programes com “En plenes facultats”, el “Programa de Salut de la Fas-UAB”, els “agents de salut al Tecnocampus  o el programa “El teu punt” es forma a joves universitaris en matèria de prevenció de drogues i sexualitat, perquè esdevinguin agents de salut entre els seus iguals, basant-se en la metodologia d’iguals (peer to peer).

Participen d’aquests programes la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Lleida, la Universitat de Girona, la Universitat de Vic, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Rovira i Virgili, el Tecnocampus, l’Escola d’Infermeria de la UB, la Universitat Ramon Llull, la Universitat Abat Oliva i la Fundació Universitària del Bages.

Des d’aquest inici, s’ha anat avançant en la incorporació d’aquesta línia de treball en altres àmbits i col·lectius de la comunitat universitària, com ara la incidència curricular, l’entorn laboral o l’oci universitari, que va permetre atorgar el Segell Q de festa! a la Festa Major de l’Autònoma i a la Tecnofarra del Tecnocampus de Mataró.

Aquest recorregut de treball amb entitats i Universitats ha donat lloc a la creació de la Plataforma EFECTE UNI sobre prevenció, drogues i entorns digitals.

Aquesta plataforma té per objectius:

  • oferir un marc comú de treball,
  • donar suport i oferir recomanacions a les universitats que vulguin impulsar accions en aquest àmbit
  • promoure espais d’intercanvi professional per establir sinèrgies entre tots els actors implicats en aquest entorn.

EFECTE UNI compta amb diferents grups de treball, dels quals en formen part professionals de l’entorn universitari (universitats i entitats) i es desenvolupa en sis eixos de treball: al campus, a l’oci universitari, als espais de coneixement professional, a l’entorn laboral, a la incidència curricular i a les xarxes socials i de comunicació.

Per adherir-se a la plataforma, o per més informació, podeu escriure a efecteuni@gencat.cat

I per fer-ne difusió, utilitzeu el hashtag: #efecteuni

Notícia publicada per Canal Drogues de la Gencat el 22 de febrer 2021
Font original: Canal Drogues

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *