Mateixa esperança de vida que les persones sense el VIH, però menys anys amb bona salut.

Una vegada més, un estudi d’esperança de vida ha demostrat que les persones VIH positives que comencen la teràpia antiretroviral (TAR) amb promptitud i tenen un bon accés a l’atenció mèdica viuen tant com els seus parells VIH negatius. Però els investigadors van trobar que les persones VIH positives vivien amb problemes de salut addicionals durant molts d’aquests anys; en mitjana, tenien comorbiditats importants 16 anys abans que les persones VIH negatives.

«Estàvem entusiasmats amb la troballa que no hi havia diferència en l’esperança de vida de les persones que van iniciar el TAR amb un recompte alt de CD4, però ens va sorprendre la gran diferència en el nombre d’anys sense comorbiditat que viuen les persones», va dir la Dra. Julia Marcus, de l’Escola de Medicina d’Harvard, en a la Conferència sobre Retrovirus i Infeccions Oportunistes (CROI 2020) a principis d’aquesta setmana.

L’objectiu del seu estudi va ser quantificar la bretxa en l’esperança de vida general i els anys lliures de comorbiditat de les persones que viuen amb i sense el VIH.

Aquest estudi dels EUA va examinar específicament a les persones que tenien accés a l’atenció mèdica: tots els participants estaven inscrits en Kaiser Permanent, un proveïdor integrat d’assegurança mèdica i atenció mèdica a Califòrnia, Virgínia, Maryland i el Districte de Columbia.

Les dades van ser obtingudes de 39.000 persones que conviuen amb el VIH i 387.767 persones sense VIH, entre 2000 i 2016.

L’edat mitjana dels participants va ser de 41 anys; la gran majoria eren homes (88%); El 45% eren blancs, el 25% negres, el 24% llatins i el 5% asiàtics. Com cada persona amb VIH es va aparellar amb deu membres VIH negatius segons l’edat, el sexe, l’ètnia i l’any d’inscripció, els grups VIH positius i VIH negatius van ser idèntics en aquests aspectes. Com a membres del mateix proveïdor d’assegurança mèdica, els dos grups també tenien un accés similar a l’atenció mèdica.

Quant a les característiques específiques del VIH, només el 18% de les persones que convivien amb el virus ja havien començat el tractament quan es van unir a la cohort, la qual cosa probablement reflecteix el fet que la recopilació de dades va començar l’any 2000. Un altre 64% va començar el tractament durant el seguiment i només el 29% tenia un recompte de cèl·lules CD4 superior a 500 quan ho van fer.

Com a reflex de l’epidemiologia del VIH als EUA, el 70% dels participants seropositius havien adquirit el VIH a través del sexe entre homes, el 20% a través del sexe heterosexual i el 8% mitjançant l’ús de drogues injectables. No es disposa de dades equivalents per als participants VIH negatius i, referent a això, és poc probable que els grups VIH positius i VIH negatius coincideixin de manera uniforme.

Quants anys?

Els resultats van mostrar una esperança de vida en constant augment per a les persones amb VIH durant el període d’estudi, 2000 a 2016. Mentre que l’any 2000 s’esperava que les persones amb VIH visquessin, en mitjana, 22 anys menys que les persones VIH negatives en la cohort, en el 2016 això s’havia reduït a nou anys menys.

Específicament, al final de l’estudi, es va predir que un jove de 21 anys amb VIH viuria fins als 77 anys, mentre que un de 21 anys sense VIH viuria fins als 86 anys.

I si la persona amb VIH va començar el TAR amb un recompte de CD4 superior a 500, s’esperaria que visqués fins als 87 anys, una mica més que aquells sense VIH.

Quants anys amb bona salut?

Els investigadors van aprofundir l’anàlisi per a considerar la salut de les persones a mesura que envellien. Van revisar la base de dades de Kaiser Permanent a la recerca de diagnòstics, resultats de proves i receptes que indiquessin malaltia hepàtica crònica (inclosa l’hepatitis B o C), malaltia renal crònica, malaltia pulmonar crònica, malaltia cardiovascular, diabetis o càncer.

Van descobrir que les persones amb VIH viuen substancialment menys anys saludables que les persones sense VIH. En el període de 2014 a 2016, es va predir que el jove VIH positiu de 21 anys viuria sense cap dels problemes de salut esmentats fins als 36 anys, mentre que el seu company VIH negatiu ho faria fins als 52 anys.

Sorprenentment, aquesta bretxa de 16 anys és la mateixa que es va trobar al començament de l’estudi, de 2000 a 2003.

L’inici de la malaltia hepàtica va ocórrer 24 anys abans en les persones amb VIH, la malaltia renal 17 anys abans i la malaltia pulmonar 16 anys abans. Una mica més encoratjador és que la bretxa es va reduir per a la diabetis, el càncer i les malalties cardiovasculars (una bretxa de vuit o nou anys per a cadascun).

Prendre el tractament contra el VIH amb promptitud, abans que es produís un mal significatiu al sistema immunològic, no va semblar fer molta diferència. Fins i tot si la persona de 21 anys amb VIH va començar el tractament amb un recompte de CD4 superior a 500, es va predir l’aparició de comorbiditats per a l’edat de 34 a 16 anys abans que una persona sense VIH. Es va observar una millora per al càncer i les malalties cardiovasculars, però no les altres *comorbilidades.

Els resultats de l’estudi poden generalitzar-se a la població més àmplia de persones VIH positives que tenen assegurança mèdica privada als Estats Units. No obstant això, una limitació de l’estudi és que els participants eren en la seva majoria homes.

Una altra limitació potencial amb això, i molts estudis similars, és que les persones que viuen amb el VIH tendeixen a veure als seus metges amb regularitat i a fer-se exàmens de detecció amb més freqüència que altres persones. Com a resultat, les malalties cròniques poden diagnosticar-se a una edat més primerenca.

Accedeix a l’estudi aquí

Referència: Marcus JL et al. Increased overall life expectancy but not comorbidity-free years for people with HIV. Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections, abstract 151, March 2020.

Notícia publicada originalment en anglès el 13 de març 2020 per Roger Pebody per a AidsMap

Font original: AidsMap

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *