L’altra urna: cinc estats legalitzen la marihuana i un despenalitza la possessió de totes les drogues

Cinc estats aprofiten les eleccions presidencials estatunidenques per a confirmar l’ús del cànnabis. *Oregon a més legalitza el component psicoactiu dels bolets al·lucinògens i despenalitza la possessió de totes les drogues.

En les urnes estatunidenques no sols s’elegeix el pròxim president, en cinc estats també s’han votat diverses propostes per a regularitzar el cànnabis d’ús recreatiu o medicinal. Als onze estats en els quals ja és legal el seu ús recreatiu, se’ls suma Arizona, Nova Jersey, Mississipí, Montana i Dakota del Sud. En total, després d’aquestes votacions, més de 111 milions d’estatunidencs viuen en estats on els adults podran accedir o conrear marihuana per a ús recreatiu, un 33,8% de la població total dels Estats Units. Segons els càlculs realitzats per diversos mitjans especialitzats, aquests cinc nous estats podrien obrir un nou mercat de marihuana, tant terapèutica com recreatiu, que ascendeix a 2.500 milions de dòlars en 2024.

Montana podrà començar 2021 encenent un porro. L’estat també aprova l’ús recreatiu del cànnabis mitjançant la Iniciativa 190 amb més del 60% dels vots, que permetrà l’ús recreatiu del cànnabis per als majors de 21 anys. Els que superin aquesta edat podran posseir legalment fins a una unça (28 grams) i fins a vuit de concentrats de cànnabis, com els olis. El autocultiu casolà permetrà conrear fins a quatre plantes madures i quatre esqueixos per persona, amb un límit màxim de vuit plantes per llar. La venda encara haurà d’esperar un any. El sistema per a vendre marihuana d’ús recreatiu es desenvoluparà durant 2021 per a entrar en vigor al gener del següent any. Però la iniciativa ja aprova un impost fix del 20% per a la venda de tots els seus productes.

Dakota del Sud aprova l’ús recreatiu i medicinal, però els usuaris pacients d’aquest últim no tindran limitació en el autocultiu i no pagaran impostos en comprar-la.

A Dakota del Sud, la votació verda constava de dues paperetes: aprovar l’ús recreatiu i el medicinal. L’Esmena Constitucional A, la recreativa, ha estat aprovada amb un 52% dels vots, mentre que la Iniciativa 26, la medicinal, va ser aprovada amb un ampli marge del 69% dels vots. A més, l’esmena A obliga l’estat a generar un programa de legalització del cànem. La legalització serà efectiva al juliol de 2021. La possessió permesa per als usuaris de marihuana recreativa serà la mateixa que en Montana, però la nova llei permetrà que els usuaris de cànnabis medicinal puguin plantar un nombre il·limitat de plantes en les seves llars, encara que amb l’excepció que les plantes hauran d’estar en un lloc que no sigui visible per a la resta de la població. Sens dubte un gran avanç per a un dels estats que tenia lleis molt estrictes i punitives en l’ús de la planta. Les vendes de cànnabis d’ús recreatiu tindran un impost del 15%, mentre que el cànnabis medicinal, que necessitarà d’un carnet mèdic específic, estarà lliure d’impostos en una política fiscal per a afavorir a les persones malaltes que usen la marihuana i els seus components com a pal·liatiu.

En Nova Jersey, l’estat més poblat dels cinc, amb el 60% de les paperetes comptades, els vots a favor arriben a gairebé el 70%, per la qual cosa l’estat legalitzarà l’ús recreatiu de cànnabis per a adults. Aquesta victòria pot modificar molt el tauler dels estats que aposten per una regulació, ja que és el primer que fa el pas en el nord-oest del país, la qual cosa podria accelerar els debats que s’estan donant en alguns estats veïns com Nova York i Pennsilvània. Segons càlculs realitzats pel mig especialitzat en la indústria del cànnabis Marijuana Business Daily, l’estat de Nova Jersey podria desenvolupar un mercat d’entre 850 i 950 milions de dòlars en 2024. El senador Nicholas Scutari, uns dels promotors de la proposta, ha declarat que pretenen accelerar el procés i anuncia que aquesta setmana vinent s’anunciaran les mesures, ja que la proposta es basa en debats previs que ja s’han desenvolupat en el senat. Els dispensadors amb llicència per a vendre cànnabis medicinal, dotze fins al moment, podran vendre cànnabis d’ús recreatiu molt aviat, però la llei també promourà que es puguin crear altres petits negocis que s’aprofitin d’aquesta legalització i que segurament estaran en marxa per a la segon semestre de 2021.

NO SOLS “ESTATS BLAUS”

No és una qüestió només d’estats normalment dominats pels Demòcrates, els “estats blaus”. Arizona, estat en el qual el Partit Republicà sol obtenir la majoria dels vots, la Proposició 207 per a la legalització del cànnabis guanya per un marge del 60% amb més del 80% de l’escrutini. El canvi de rumb d’aquest estat és sens dubte un dels més significatius, ja que la legislació per possessió o cultiu era una de les més severes del país, arribant a les penes de presó per la simple possessió de petites quantitats. De fet, la Proposició 207 també conté diverses disposicions de justícia restaurativa, com la de permetre que les persones amb condemnes anteriors per marihuana sol·licitin als tribunals l’eliminació dels antecedents penals. La venda de cànnabis serà gravada amb un impost del 16 per cent, que s’afegirà a l’IVA normal de l’estat del 5,6%. Pel que es tindrà una recaptació efectiva del 21,6%. Els ingressos fiscals cobriran els costos d’implementació i després es dividiran entre fons per a col·legis comunitaris, infraestructura, una reinversió en justícia i serveis públics com la policia i els bombers.

Els majors de 21 anys podran posseir una unça de cabdells i fins a cinc grams de productes concentrats. La possessió d’entre una i 2,5 unces serà tractada com una infracció menor, sense ser acusats de tràfic d’estupefaents tal com ocorre en l’actualitat. Els menors d’edat als quals se’ls confisqui amb menys d’una unça rebran una multa màxima de cent dòlars i hauran d’assistir a teràpies d’assessorament sobre el consum de drogues de quatre hores.

La iniciativa de Mississipí inclou un llistat de 22 malalties per a les quals es podrà usar el cànnabis medicinal, entre les quals es troben el càncer, epilèpsia, distròfia muscular, Parkinson o glaucoma.

En l’estat de Mississipí, també un “estat vermell”, s’ha anomenat Iniciativa 65 i s’ha centrat en el cànnabis d’ús medicinal. Ha estat aprovada també amb un ampli marge del 74% dels vots escrutats fins al moment, malgrat la forta campanya que ha fet el Partit Republicà en aquest estat contra la legalització de la planta. Aquesta normativa es deixa fos l’ús recreatiu, per la qual cosa només podran disposar i portar amb si marihuana aquelles persones que tinguin un carnet de pacient expedit per les autoritats públiques de l’estat, a la qual podran accedir des de juliol de 2021. Les autoritats també hauran d’atorgar llicències als productors, que fins al moment era il·legal, i a més formalitzar i regular els dispensaris i centres de tractament, per la qual cosa no es preveu que es pugui vendre regularment fins a finals de l’any que ve. La Iniciativa 65 també inclou el llistat de 22 malalties o condicions mèdiques per a les quals es podrà usar el cànnabis amb ús medicinal, entre les quals es troben el càncer, l’epilèpsia, la distròfia muscular, Parkinson o glaucoma entre altres.

BOLETS I ALTRES DROGUES TAMBÉ LEGALS

L’estat de Oregon ha fet història sent el primer que aprova l’ús la psilocibina, el principal ingredient que es troba en diversos tipus de fongs psicoactius. La Mesura 109, també votada al mateix temps que aquestes eleccions presidencials, ha estat aprovada amb un 56% dels vots. La mesura requereix d’un procés de dos anys perquè les autoritats sanitàries de l’estat desenvolupin la legislació específica, per la qual cosa no es preveu que la legalització sigui fins a inicis de 2023 o fins i tot 2024. Segons el que se sap de la futura regularització, la psilocibina es podrà consumir sota la supervisió i presència de “facilitadors” amb llicència per a això, la qual cosa recorda molt a les preses d’aquesta droga i altres naturals sota la supervisió de la figura del xaman que es poden fer en molts països llatinoamericans, on el consum d’aquest tipus de drogues naturals i ancestrals és part de la seva cultura. La venda d’aquesta mena de substàncies també serà gravada amb un 15% sobre el preu.

Oregon despenalitza la possessió de tot tipus de drogues i canvia les penes de presó per multes de 100 dòlars i l’assistència a una avaluació de salut en un centre de recuperació d’addiccions.

Però a més, l’estat fa història en el món en despenalitzar la possessió de qualsevol tipus de drogues mitjançant el vot aquest dimarts en les urnes de la Mesura 110, inclosa la cocaïna o l’heroïna. El que no significa que ho hagi legalitzat tot, sinó que eliminarà les sancions penals per la possessió de drogues il·legals. Les persones que siguin interceptades amb petites quantitats d’aquestes drogues podran pagar una multa de cent dòlars o assistir a una avaluació de salut en un centre de recuperació d’addiccions. La venda de tot aquest tipus de drogues continuarà sent il·legal.

Tots els ingressos recaptats mitjançant la venda, sumat als estalvis que tindran les administracions penals per la reducció de les penes de presó i de manutenció de presos, es destinarà a la creació d’un programa públic específic i ampli de tractament i recuperació de l’addicció a les drogues.

Notícia redactada per Yago Álvarez Barba el 4 de novembre 2020 per al Salt Diari

Font original: El Salt Diari

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *