La majoria de les i els joves espanyols aposten per la legalització controlada del cànnabis

  • Una enquesta revela que per als menors de 34 anys fumar porros no comporta més riscos que l’alcohol o el tabac

La majoria dels joves espanyols veuen el cànnabis com una droga que ha de ser legalitzada, encara que amb controls similars als que tenen el tabac i l’alcohol. Encara que un 60% es mostren conscients dels perills que comporta el consum de maría, un percentatge gairebé igual aposta per regular la venda i la producció, abandonant l’actual prohibicionismo, segons una enquesta del Centre Reina Sofia sobre Adolescència i Joventut de la Fundació d’Ajuda contra la Drogoaddicció (FAD) duta a terme entre joves de 16 a 34 anys.

“Els joves ens diuen que hem d’avançar cap a una liberalització però que ho fem amb cura, amb controls i marcant una sèrie de línia vermelles”, ha resumit el director tècnic de la FAD, Eusebio Megías. Un enfocament que connecta plenament amb el qual porten al seu programa els nous partits. Tant Podem com a Ciutadans proposen una regulació amb cauteles. El PSOE, àdhuc sense pronunciar-se sobre el fons, ha anunciat que vol posar sobre la taula el debat, amb el que aquest s’abordarà més ràpid que trigui en la política espanyola.

DÈCADES DE CONSUM

El canvi cap a una actitud més tolerant és molt semblat a l’observat en edats més adultes i es deu sobretot, segons Megías, al fet que “els espanyols han observat després de dècades de consum que si aquest és moderat no passa gens”, encara que també ha contribuït a això el brou de cultiu creat pels clubs cannábics i les iniciatives legalizadoras d’altres països, com Holanda, Uruguai i cinc estats nord-americans.

En l’enquesta pot comprovar-se que gairebé tots els joves distingeixen bé a partir de quin punt el cànnabis pot ser perjudicial. El consum diari és considerat com a font de problemes pel 63% dels enquestats mentre que solament el 9,8% pensen que el consum abundant és innocu per a les persones que estan sanes.

La comparació amb el risc de les drogues legals és esclarecedora. El 42% consideren que consumir alcohol quan se surt comporta més problemes que el cànnabis, mentre que el 48% consideren més problemàtic beure els dies laborables que fumar porros.

MÉS CONSUM PERÒ IGUAL RISC

L’estudi ofereix algunes pistes sobre què podria ocórrer si, efectivament, Espanya abandona l’actual política de prohibició de la venda i la producció. L’opinió majoritària (55%) és que augmentaria el consum però un percentatge similar (50%) creuen que això no portaria aparellat un increment dels problemes.Davant la pregunta més personalitzada, la resposta és encara més rotunda. El 81% asseguren que el seu nivell de consum no canviaria en cas de liberalització, enfront d’un 5% que creuen que consumirien més, un 7% que creuen que ho provarien i un 7% que no es pronuncien.

Si puntualitzem en els canvis que desitgen el joves ens trobem amb que un 53% creu que la venda hauria de permetre’s a adults però sempre que sigui controlada a través de farmàcies o en llocs autoritzats, mentre un 8% propugna que no hi hagi limitació i només un 1% veu bé que es permeti a qualsevol edat, inclosos els menors.

Quant al cultiu, un 30% està a favor del autocultivo per a consum propi, un 17% per cent a favor que també s’encarreguin d’això cooperatives o associacions i un 12% que es permeti a qualsevol, però amb control públic. Així mateix, un 58 per cent dels enquestats es tolerant amb els clubs de cànnabis en entendre que permeten un consum responsable.

Font: elperiodico.com
0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *