Els éssers humans han utilitzat drogues per a les relacions sexuals durant mil·lennis; les raons són molt més àmplies del que creus

Malgrat la seva llarga història, la nostra comprensió de la relació entre sexe i drogues continua sent limitada.

Per si sols, el sexe i les drogues són tabús culturals. Combinar-los només augmenta la nostra renuència a parlar d’ells. Però comprendre com es relacionen el sexe i les drogues no és una mica del que hàgim de defugir o percebre com desviat.

Els éssers humans han usat drogues intencionalment per a facilitar i millorar les seves experiències sexuals durant mil·lennis. Els antics egipcis usaven extractes de la flor de lotus blau per a augmentar el desig sexual. Més recentment, en la dècada de 1960, el defensor dels psicodèlics Timothy Leary va declarar: “L’LSD és l’afrodisíac més poderós mai descobert per l’home”.

Malgrat aquesta llarga història, la nostra comprensió de la relació entre sexe i drogues continua sent limitada. Els investigadors han tingut tradicionalment una tendència a centrar-se en les associacions entre l’ús de drogues i el comportament sexual “de risc”, com la falta d’ús de condons o tenir múltiples parelles sexuals.

Els estudis també han destacat els vincles entre el consum de drogues i la funció sexual “deteriorada”, com les dificultats per a mantenir una erecció o aconseguir un orgasme. Això ens deixa amb una imatge del sexe amb drogues que se centra desproporcionadament en els aspectes negatius.

Més enllà del chemsex

Més recentment, la recerca que explora la relació entre el sexe i les drogues s’ha centrat en el “chemsex”. Chemsex generalment es refereix a homes que tenen relacions sexuals amb altres homes i que usen drogues com a metamfetamina o mefedrona per a millorar i prolongar la seva experiència sexual.

Si bé això és important, no captura les experiències de persones que tenen diferents identitats sexuals i de gènere. Les campanyes de reducció de danys sobre la combinació de sexe i drogues estan dirigides a homes homosexuals i bisexuals, la qual cosa significa que és poc probable que altres grups que participen en aquesta activitat tinguin en compte aquesta informació.

A causa de l’èmfasi en el chemsex, poc sabem sobre les experiències sexuals de les dones usuàries de drogues i com se sentiria la millora en aquests contextos. Des de l’aprovació de Viagra per part de la FDA per al tractament de la disfunció erèctil en la dècada de 1990, hi ha hagut anomenats per al desenvolupament d’una contrapart femenina. Però no és clar quina condició mèdica podria “tractar” tal medicament per a les persones amb vulves.

Sexe i sexualitat

La nostra visió limitada de la relació entre sexe i drogues està començant a corregir-se a mesura que sorgeixen noves recerques que atenen el plaer i al benefici.

Un estudi recent revela un grup divers de persones amb una varietat d’identitats sexuals i de gènere que usen drogues per a millorar el sexe, amb motivacions i experiències igualment diverses. Per a alguns es tractava de millorar la connexió emocional, mentre que per a uns altres augmentava el desig o augmentaven les sensacions corporals. Alguns també van trobar que el sexe millorava l’experiència de les drogues i les drogues milloraven l’experiència sexual. L’estudi demostra les limitacions de pensar en la millora sexual en termes purament físics en ressaltar les formes en què les drogues poden millorar els aspectes emocionals del sexe.

Els estudis han demostrat les limitacions de pensar en la millora sexual en termes purament físics. || petrov-k / Shutterstock

Un altre estudi explora com les persones LGTBIQ+ consumin drogues per a transformar i millorar les seves experiències entorn del gènere, sovint en relació amb l’experiència sexual. D’acord amb l’estudi, les drogues els van permetre expressar la seva identitat sexual i de gènere de diferents maneres i desafiar a les persones binàries tradicionals. Per a molts dels participants, les drogues van brindar l’oportunitat de jugar i experimentar amb el gènere, i alguns homes homosexuals van descriure l’alliberament i el vincle social que ocorre amb el *travestismo mentre es consumeixen drogues.

Les drogues que usem amb el sexe

Les drogues que les persones combinen amb l’experiència sexual, tendeixen a reflectir patrons més amplis de consum de substàncies. Utilitzant dades de l’Enquesta Mundial sobre Drogues, un estudi de 2019 va trobar que les tres drogues més comunament consumides amb el sexe eren l’alcohol, el cànnabis i la MDMA, respectivament. Això va ser cert per als participants de totes les categories de gènere i identitat sexual. L’estudi també va trobar que, si bé l’ús de “drogues de chemsex” (metamfetamina, mefedrona i GHB / GBL) la trobada sexual va ser més intens entre els homes homosexuals i bisexuals, altres grups també informen haver tingut relacions sexuals amb aquestes drogues.

L’alcohol és la droga amb la qual la majoria de la gent estarà familiaritzada i algunes poden haver-la usat intencionalment per a relaxar-se abans de tenir relacions sexuals. En la seva major part, l’alcohol s’usa per a facilitar les relacions sexuals, mentre que les drogues s’usen per a millorar l’experiència. No obstant això, alguns usaran combinacions de medicaments en lloc de l’ús exclusiu d’una substància.

L’alcohol i la cocaïna s’usen en combinació; atès que la cocaïna és un estimulant, contraresta l’efecte depressiu de l’alcohol. La cocaïna, igual que uns altres estimulants com la metamfetamina, s’usa per a prolongar l’experiència sexual.

Chemsex generalment es refereix a homes que tenen relacions sexuals amb altres homes que usen drogues com a metamfetamina o mefedrona. || Nito / Shutterstock

Les drogues il·lícites o recreatives no són les úniques que s’usen per al sexe, alguns medicaments també ho són. Se sap que l’analgèsic Tramadol és eficaç per a superar l’ejaculació precoç en els homes, encara que alguns ho usen sense recepta mèdica o supervisió mèdica.

Comprendre els beneficis de l’ús de drogues per a millorar les experiències sexuals és un tema important de recerca per dret propi, encara que s’ha descurat fins ara.

Però un major coneixement del plaer i com funciona podria ajudar-nos a comprendre els problemes relacionats amb el sexe que les persones també experimenten. Seria una pena si la nostra timidesa cultural sobre el sexe i les drogues ens impedís millorar un aspecte de la vida que tots tenim dret a experimentar.

Article escrit originalment en anglès per Ian Hamilton i Alex Aldridge, publicat el 4 de desembre 2020 per a The Conversation

Font original: The Conversation

Traduït al catalá per En Plenes Facultats

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *