El EMCDDA llança l’Enquesta Europea sobre Drogues 2021 per a avaluar els patrons de consum de drogues en més de 30 països

Consumeixes drogues? Quantes? Amb quina freqüència? Aquestes són algunes de les preguntes que es plantegen en l’última Enquesta Europea sobre Drogues, llançada per l’Agència Europea sobre Drogues (EMCDDA).

L’enquesta està dirigida a persones majors de 18 anys que hagin consumit drogues amb l’objectiu de recol·lectar dades que permetin millorar la comprensió de les pautes de consum de drogues a Europa i ajudar a configurar les futures polítiques i intervencions (1) en l’àmbit de l’alcohol i altres drogues.

És voluntària i anònima, que compta amb un dels mètodes de seguiment més avançats de l’Agència i es durà a terme en 31 països i 28 idiomes (2). Com en anys anteriors, serà promoguda a nivell nacional pels punts focals de Reitox i els seus socis, així com a través d’anuncis específics en les xarxes socials.

La novetat de la ronda d’enguany és la participació dels socis de l’agència dels Balcans Occidentals i de la zona de la Política Europea de Veïnatge a través dels projectes Instrument d’Ajuda de Preadhesió (IPA7) i EU4Monitoring Drugs (EU4MD).

Les enquestes per Internet tenen l’avantatge d’arribar directament als consumidors de drogues. Són ràpides i barates de preparar, proporcionen ràpidament noves dades i poden ajudar a detectar noves tendències. Si s’utilitzen les mateixes preguntes, juntament amb un rigorós procés de traducció, aquestes enquestes també poden permetre comparacions entre països.

El nou qüestionari tindrà una durada de sis setmanes, està estructurat en mòduls sobre: dades sociodemogràfiques, pautes de consum de drogues, accés al tractament, accés als medicaments (quantitats que se solen comprar i preus que es paguen) i com ha afectat el COVID-19 a les pautes de consum de drogues. Els seus resultats contribuiran a la nova base de coneixements sobre les pràctiques de consum de drogues a Europa i sobre les quantitats de drogues consumides. Això ajudarà a millorar les estimacions de la grandària del mercat a nivell nacional i europeu i contribuirà al desenvolupament de polítiques de forma més àmplia.

Encara que les enquestes web no són representatives de la població en general, quan es realitzen amb cura i es combinen amb els mètodes tradicionals de recollida de dades, poden ajudar a traçar una imatge més detallada, realista i oportuna del consum i els mercats de drogues a Europa. Com a tal, són un ingredient clau en la capacitat de resposta del OEDT a un problema de drogues en constant evolució.

 

L’enquesta es realitza en els següents països:

UE: AustriaBulgariaCyprusCzechiaEstoniaFinlandGermanyGreeceHungaryIrelandItalyLatviaLithuania, Luxembourg, PolandPortugalRomaniaSlovakiaSloveniaSpainSweden
EU4MD: GeorgiaLebanonUkraine
IPA7: AlbaniaKosovo*, MontenegroNorth MacedoniaSerbia
Uns altres: Switzerland

Feix clic aquí per a respondre l’enquesta en castellà

(1) L’enquesta es va posar a prova entre 2016 i 2018 en 16 països i 15 idiomes, amb 80 000 participants. L’objectiu era provar una eina d’enquesta web que pogués recopilar informació de manera ràpida i econòmica sobre temes que actualment no estan coberts per la recopilació de dades rutinària. Cinc Estats membres de la UE més Suïssa van realitzar la primera enquesta en 2016, mentre que altres 10 Estats membres van participar en la segona enquesta en 2017/18. L’edició de 2021 és la tercera ronda d’enquestes periòdiques i segueix a una versió especial relacionada amb la COVID-19 en 2020, en la qual van participar uns 11 000 persones.

(2) Llenguatge en 2021: Alemany, albanès, àrab, bosnià, búlgar, txec, eslovac, eslovè, espanyol, estonià, finlandès, francès, anglès, georgià, grec, hongarès, italià, letó, lituà, macedoni, montenegrí, polonès, portuguès, romanès, rus, serbi i suec.

Notícia publicada el 18 de març 2021 per European Monitoring Centri for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA)

Font original: EMCDDA