Dia Mundial Sense Alcohol

 

El 15 de novembre és el dia mundial sense alcohol, per això preparem una sèrie de preguntes que et poden interessar per a aprendre més sobre l’alcohol.

 

  • Per què se celebra?

Té com a objectiu conscienciar a la població mundial sobre els danys físics i psicològics que produeix el consum d’alcohol.

El tabac i l’alcohol no són drogues

Encara que siguin substàncies legals, es consideren drogues perquè actuen sobre l’organisme i provoquen diferents efectes negatius i tenen la capacitat de generar tolerància i dependència.

Beure alcohol només els caps de setmana no comporta riscos

Un consum elevat d’alcohol, tot i que sigui de forma puntual, pot ocasionar un dany important per a la pròpia saluta (per exemple un coma etílic) i un augment del risc de patir altres problemes ja que està associat a altres conductes de risc com la conducció sota els efectes de l’alcohol i les pràctiques sexuals sense protecció.

L’alcohol ajuda a entrar en calor

Inicialment, el consum d’alcohol dilata els vasos sanguinis i genera certa sensació d’escalfor. Però, a la llarga, aquest efecte provoca una pèrdua més ràpida del calor corporal.

Si he begut massa i em prenc un cafè, estaré en condicions de conduir

Només el temps permetrà que el teu cos elimini l’alcohol consumit. Un cafè et pot posar tens, però no et mantindrà alerta ni restaurarà els sentits que ja van ser afectats pel consum d’alcohol.

Beure alcohol ajuda a lligar

En un inici pot donar sensació d’eufòria i desinhibició. Això fa que es perdi la vergonya a l’hora de parlar, ballar, tenir relacions sexuals, etc. No obstant això, com que es té una percepció distorsionada de la realitat, pot ser que es facin coses que no es farien en un estat més lúcid: tenir relacions sexuals sense protecció, lligar amb algú que potser no ens interessa, etc.

Vomitar accelera l’eliminació d’alcohol a la sang

Ni vomitar, ni refrescar-se, ni prendre cafè serveixen per eliminar l’alcohol més de pressa. Tot i que pot fer que la persona se senti més desperta, no l’ajudarà a eliminar l’alcohol o millorar les habilitats psicomotores.

Resistir bé l’alcohol NO indica fortalesa i control

El fet de resistir els efectes de l’alcohol no significa que una persona sigui més forta. En canvi, pot indicar que el seu cos està acostumat a l’alcohol i que cada vegada en necessita més quantitat per obtenir els mateixos efectes. Això pot ser l’inici d’un procés de dependència de l’alcohol.

La cocaïna treu els efectes de l’alcohol

La cocaïna és una substància estimulant que pot emmascarar l’efecte depressor de l’alcohol, però en cap cas eliminar-lo o disminuir-lo. Per això, malgrat que es té una sensació de control de la situació, les capacitats segueixen estan alterades i davant un control d’alcoholèmia es continua donant un resultat positiu.

  • Saps com reduïm els riscos de l’alcohol?

No consumir alcohol si condueixes, si ets menor d’edat, en el període de lactància, en el període d’embaràs, si tens alguna malaltia hepàtica o si prens medicació.

Beure aigua entre el seu consum perquè l’alcohol deshidrata.

Recorda que l’efecte de l’alcohol és acumulatiu, regula la quantitat i la freqüència de la beguda.

T’aconsellem que comes abans de beure.
Si hi ha indicis de coma etílic (temperatura corporal baixa, respiració lenta, perduda de coneixement, vòmits, convulsions) trucar al 112.

IMPORTANT

L’alcohol és la principal droga present en les violacions sexuals durant l’oci nocturn, PERÒ RECORDA: el seu consum MAI justifica l’agressió sexual de la mateixa manera que no responsabilitza a la víctima.

A més

La Sub-direcció General de Drogodependències (SGD) organitza i convida la Setmana de sensibilització sobre els riscos del consum d’alcohol. Aquesta vuitena edició, que se celebra del  15 al 19 de novembre,forma part de la Awareness Week on Alcohol Related Harm (AWARH) promoguda per diverses entitats a Europa.

Font Original: Gencat