L’ús de la cachimba i el seu impacte sobre l’estil de vida i malestar psicològic en població universitària de Huelva

Un estudi analitza la relació entre l’ús de pipa, l’estil de vida i el malestar psicològic en estudiants universitaris.

A Espanya, la pipa és una via estesa per al consum de substàncies, i entre els 14 i 23 anys és la segona forma més estesa de consum del cànnabis (11,9%). Aquest ús constitueix un problema de Salut Pública, perquè el consum intensiu en joves és considerat pels autors com un predictor de consum excessiu durant l’edat adulta, la qual cosa comporta problemes de salut en la població que augmenten la despesa sanitària. L’objectiu del present estudi va ser analitzar la relació entre l’ús de pipa, l’estil de vida (alimentació, activitat física i somni) i el malestar psicològic, considerant també efectes no esperats, en els estudiants universitaris.

Es va realitzar un estudi observacional i transversal, sobre una mostra de 825 estudiants de la Universitat de Huelva, seleccionats per mostreig aleatori estratificat per conglomerats. Els instruments utilitzats van ser extrets d’un estudi més ampli denominat “Health Behaviour in University“.

Els resultats van mostrar que l’ús de la pipa estava associat a una menor adherència a la dieta mediterrània, a un nombre menor d’hores de somni durant els caps de setmana i amb activitat física intensa. Per contra, no es va associar amb el malestar psicològic.

L’estudi va concloure que l’ús de la pipa sembla estar inversament relacionat amb alguns aspectes d’un estil de vida que podrien associar-se amb malalties metabòliques o respiratòries a llarg termini.

És important recalcar que durant la realització de l’estudi no es va considerar la naturalesa de la substància o la mescla d’ella utilitzada en la pipa pel que els resultats no poden ser considerats exclusius del consum de tabac. A més, s’ha de considerar la història clínica i metgessa de les persones usuàries de la pipa, perquè són factors que poden influir en la qualitat de vida.

Pots accedir a l’article complet aquí

Autoria de l’estudi:

Sara Domínguez-Salas, Marina PiquerasTorrico, Regina AllandeCussóJuan Gómez-Salgado i Montserrat AndrésVillas.

Notícia adaptada pel projecte En Plenes Facultats, des de LasDrogas.info el 12 de gener 2020

Font original: LasDrogas.info

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *