#26J SUPPORT. DON’T PUNISH – SUPORT. NO CÀSTIG – Dia d’acció mundial de 2022: Deu anys construint alternatives sostenibles a la “guerra contra les drogues”

SUPPORT. DON’T PUNISH – SUPORT. NO CÀSTIG

El Dia d’acció mundial de 2022 marca un aniversari molt especial per a la campanya Suport. No Càstig (o Acompanyi. No Càstig). Durant una dècada, activistes de tots els racons del món s’han mobilitzat de manera decisiva per a contrarestar la nociva «guerra contra les drogues» i els nombrosos sistemes de violència i abandó que es troben en el seu centre, i per a construir alternatives sostenibles que es basin en la reducció de danys i ladescriminalització.

La campanya Suport. No Càstig ha crescut molt més allà de les expectatives dels seus proponents originals. El camí recorregut des del primer Dia d’acció mundial en 2013, en el qual es van realitzar activitats en 41 ciutats de 22 països, fins a el Dia d’acció de l’any passat, amb milers d’activistes en 260 ciutats de gairebé 100 països, ha estat ple de desafiaments, però també ha estat molt gratificant i esquitxat de moltes victòries.

A través de centenars d’activitats creatives, col·laboratives i de gran impacte, les activistes han posat la reducció de danys, la descriminalització i la participació comunitària en les agendes locals, regionals i nacionals. Tot això mentre s’augmenta el poder popular per a garantir que ningú es quedi enrere.

Com a part d’un moviment més ampli per a la reforma de la política de drogues i la reducció de danys, les activistes han contribuït a canviar els discursos, les normes i les pràctiques entorn de les drogues de manera que promoguin el respecte, l’atenció i la solidaritat, en lloc del càstig, la discriminació i l’estigma

Estem en una posició molt més forta que fa una dècada. Més països han implementat models de descriminalització , passant d’uns 25 en 2012 a 35 en l’actualitat. La disponibilitat de serveis bàsics de reducció de danys, com la teràpia amb agonistas d’opiacis (TAO) i els programes d’intercanvi d’agulles i xeringues (PAJ) ha augmentat de 77 països en 2012 a 86 en l’actualitat. De la mateixa manera, els llocs de consum més segur s’han ampliat, passant de 86 en 9 països en 2012, a uns 150 en 12 països en l’actualitat. Els serveis de verificació de substàncies i la distribució de naloxona també s’han fet més accessibles en l’última dècada.

També hem assistit a l’ampliació i el perfeccionament del que signifiquen la reducció de danys i la descriminalització , per a assegurar-nos que no són meres construccions legals o conceptuals, sinó idees transformadores i centrades en les persones que haurien d’estructurar la vida pública i traduir-se en salut i benestar per a les nostres comunitats.

Paral·lelament, la base normativa per a advocar per la descriminalització i la reducció de danys s’ha consolidat, amb el suport inequívoc del sistema de l’ONU i d’organismes multilaterals, com l’exemplifica la Posició Comuna de les Nacions Unides sobre polítiques de drogues publicada en 2018, la Declaració Política sobre el VIH i la sida de 2021 i l’Estratègia Mundial sobre la Sida 2021- 2026 de ONUSIDA.

El nostre moviment també està en un diàleg i solidaritat més estrets amb les lluites germanes, i hem vist un nombre progressivament creixent de Suport. No Càstig organitzades per, o en col·laboració amb, persones que viuen amb el VIH, dones, persones LGBTQ+, treballadores del sexe, joves, famílies de persones empresonades, i un llarg etcètera.

Preparant-nos per al 10è aniversari del Dia d’acció mundial de Suport. No Càstig, recordem les paraules de Mariame Kaba, activista antiracista i organitzadora comunitària, quan diu: «Tot el que val la pena es fa amb altres persones». Per al Dia d’Acció Mundial 2022, mostrem una vegada més a les nostres comunitats que un món diferent és possible, i que podem i hem de construir-lo ajuntis.

 


Anomenat a Expressions d’Interès

Aquest formulari ens ajuda a identificar plans per al Dia d’Acció Mundial i compartir-los amb altres activistes, així com també estimar les teves necessitats i oferir suport quan fos possible. La convocatòria del Programa d’Iniciatives està disponible aquí.

La data límit per a presentar una resposta sol·licitant suport financer és el divendres 29 d’abril de 2022. L’Anomenat continuarà obert per a rebre informació sobre els plans per al Dia d’Acció Mundial.

Dates importants

  • Enviament d’expressions d’interès: 31 de març – 29 d’abril de 2022
  • Avaluació de les sol·licituds de finançament: 2 – 9 de maig de 2022
  • Resposta: 16 de maig de 2022
  • Transferències bancàries: 23 de maig – 9 de juny de 2022
  • Dia d’acció mundial: 26 de juny de 2022
  • Enviament de formularis de reflexió: Juliol – agost de 2022

 

Si us plau omplir el formulari en línia

Si no li és possible utilitzar el formulari, si us plau fer-nos-el saber. Pot descarregar una versió del formulari aquí i enviar-la a campaign@idpc.net.

Tingui en compte també aquest anomenat de la Xarxa Internacional de Dones i Reducció de Danys (WHRIN)

 

 

Font original: supportdontpunish.org